The Social Conference 2016: we gaan het helemaal anders doen

Artikel geschreven door Lydia van den Brink, online strateeg, communitymanager en social media adviseur bij SocialBee.

Tijdens de opening vraagt dagvoorzitter Roos van Vugt zich hardop af: ‘Is de Social Conference nog wel nodig?’ De sessies waren dit jaar van een hoog niveau, social media en het vakgebied worden volwassen. Rode draad in de gesprekken en in de presentaties: we gaan het helemaal anders doen.

Webcare is de killer app
Een teken van de volwassenheid van het social media vakgebied: ook de wetenschap bemoeit zich ermee. Peter Kerkhof en Peeter Verlegh onderzochten de 57 grootste bedrijven qua webcarevolume op Twitter. Niet verrassend staan in de top 10 vooral telecommaatschappijen en de NS. Nederlanders klagen graag. Tip van Peter: Zoek je bedrijven die webcare doen? Zoek dan eens op de term ‘wat vervelend.’
Peeter zegt dan ook: ‘Webcare is de killer app voor bedrijven. Het aantal berichten dat over bedrijven wordt geplaatst heeft anno 2016 een break-even punt behaald: Er worden net zoveel berichten over bedrijven geplaatst op social media, als de bedrijven zelf plaatsen.’

Plofkipjes en McFans
Zelfs McDonalds Nederland is na 10 jaar Twitter overstag, en start per 1 juli a.s. met webcare via Twitter. Met een voorbehoud van Anneli Rispens (DDB Tribal), verantwoordelijk voor de social strategie van McDonalds: Als je hamburger koud is, kun je beter klagen bij de filiaalmanager, daar kunnen we op Twitter niets mee.

De social strategie van McDonalds, dat zowel een ‘love brand’ als een ‘hate brand’ richt zich op het belonen van McFans met acties zoals het verloten van een echt McDonalds-dekbed (niets nieuws) tot het inzetten van online influencers (vloggers Mascha aka Beautygloss (bijna 500.000 abonnees) en Thomas aka Theaumes (200.000 abonnees) die landelijke opschoondag onder de aandacht brengen van jongeren (sinds 2015). Zoals Eunice Koekkoek, manager Corporate Communicatie van McDonalds zelf ook aangeeft: als ergens een nieuw restaurant wordt geopend, zijn er altijd omwonenden op tegen, vanwege de associatie van ‘de gele M’ met zwerfvuil. Positieve aandacht geven blijkt te lonen: McDonalds Nederland is binnen Europa het land met de minste negatieve feedback op Facebook.

‘U regramt een foto van uw merk, mag dat?’
Wat we voortaan ook anders gaan doen, is de juridische regels naleven op social media. Charlotte Meindersma (Online jurist van Charlotte’s Law) neemt de social media wereld mee in een quiz over echte cases. Waarbij merken soms wel en soms niet de regels volgen, de zaal stemt realtime mee over de antwoorden. Van parodieën op Nijntje (mag wel, geen inbreuk op portretrecht, want alleen mensen hebben portretrecht), tot ‘een fan stuurt een foto met jouw product afgebeeld en tagt je merk, mag je dit herplaatsen op Instagram?’ Het antwoord op de laatste vraag (die had ik zelf helaas fout): nee, want de consument is de eigenaar van de foto. Je moet altijd om toestemming vragen om een foto te hergebruiken, ook al tagt diegene jouw merk. En omdat regrammen geen originele functie is binnen Instagram, is dit een nieuwe openbaarmaking. Hier is altijd toestemming van de maker van de foto voor nodig. Over de dag hing een kleine grijze schaduw door de gebeurtenissen in Brussel. Wat je wel op Twitter zag gebeuren: media uit de hele wereld vroegen openbaar via Twitter toestemming aan plaatsers van foto’s en video’s van de aanslagen. We gaan het wel leren..

De jeugd heeft de toekomst: Youtube
Het programma werd met een optimistische noot afgesloten door een jonge rot in het online vak: Noah Zeeuw van Mediakraft. Hij is YouTuber, heeft twee populaire kanalen Filmfabriek en Ponkers (300.000 abonnees). Hij bracht de zaal en het jeugdige panel in vervoering door branded video’s te laten zien voor chipsmerken en platenlabels. Zijn belofte? Gegarandeerd 100.000 kijkers voor je video, tegen geringe kosten. Het totale bereik van de Mediakraftstal (van alle creators die YouTubevideo’s maken): 3,5 miljoen abonnees. Een groeimarkt die nog veel potentie biedt voor merken. Naast Twitter, Facebook en Instagram is een nieuwe ster aan het social media firmament rijzende: YouTube wordt na hun 16-jarig bestaan in Nederland ook een volwassen speler.