The leading conference on the impact and future of social media

Een boek schrijf je pas als je het verkocht hebt

Deze blogtitel is in een notendop het evangelie van social media frontrunner Erwin Blom (), zoals hij dat vandaag ontvouwde tijdens Social Media Club Amsterdam (, #smc020). Laat mensen die bijdragen aan het cocreatieproces en andere belangstellenden alvast het boek kopen dat er nog niet is. Hoe produceer en lanceer je een ebook en bereik je de iTunes top 100? Ellen de Lange-Ros vertelt hoe ze zich daarbij liet inspireren door de games industry. Een verslag van #smc020.


Erwin Blom’s boek De Realtime Revolutie; Hoe Twitter (bijna) alles verandert’ wordt al weer zijn tweede cocreatie bevalling. Zijn eerste project Handboek Communities is bekend. Dat maakte zijn verhaal inhoudelijk ietsje minder boeiend voor mij persoonlijk. Hij verzamelt via het social web Twitter ervaringen van anderen al dan niet op basis van eigen interviews. Deze publiceert hij op zijn website. Delen uit de content verwerkt hij tot zijn eigen verhaal over hoe Twitter persoonlijk zijn leven heeft veranderd in de afgelopen vijf jaar.

Wiens realtime revolutie?
De discussie die zich ontspon over Blom’s presentatie draaide om het lidwoord ‘De’ in zijn boektitel. Criticasters in de zaal betoogden dat het toch (wéér) erg incrowd interviews waren met tot Paul & Witteman opgestegen adepten zoals . Blom reageert dat hij geen andere pretenties heeft dat zijn eigen subjectieve verhaal vastleggen.

Blom: “Twitter bestaat niet!, Twitter is wat jij ervan maakt. Als je alleen maar marketeers volgt of alleen maar Bijlmerjongeren, dat bepaalt het beeld dat je uiteindelijk van Twitter hebt.”

Maar ik denk dan: “Als DE Twitter niet bestaat. Dan bestaat DE realtime revolutie ook niet. Alleen jouw eigen subjectieve realtime revolutie.”

Rijk wordt Blom niet van zijn eigen boeken. De meeste pecunia genereert hij uit het schnabbelcircuit van presentaties dat hij geeft naar aanleiding van zijn ebook in wording. Blom’s boek zal verkrijgbaar zijn als ePub, paperback of een unieke gepersonaliseerde versie. Voor een nichemarkt met een oplage tot 3000 boeken kun je volgens Blom zeker via cocreatie een boek uitgeven. Boven die target is het toch wel handig als je een uitgever hebt.

 

eBook in de iTunes Top 100

Deze laatste gedachte wordt ook door Ellen de Lange-Ros () bevestigd. Deze eerste spreker op #smc020 slaagde er in om haar eigen e-boek ‘Auteur 2.0: Hoe slimme professionals anno nu een boek lanceren met nieuwe media’te laten landen in op nummer 57 in iTunes top 100. Een knap staaltje meta marketing.

De Lange is drijvende kracht achter de succesvolle blog De Glazenwasser. Na enkele jaren intensief bloggen, bedacht ze dat er veel content tussen zat dat nog steeds relevant was. Ze besloot deze oude blogs te verzamelen en gebundeld uit te geven als ebook. Haar wens was om de iTunes Top 100 binnen te komen omdat ze wilde anticiperen op de lancering van de  iPad 3.

Geleerd van games industry
Voordat zij haar marktonderzoeksbureau Faxion startte was zij games-journalist. In dit games industry leerde zij een les welke ze succesvol toepaste op het ebook. Een game wordt een hit als je eerst een gratis release weggeeft. Dit genereert een piek in de hitlijsten, welke nog een tijdje voortzet nadat de gratis versie heeft plaatsgemaakt voor een betaalde release.

De Lange lanceerde haar e-book met opgebakken blogcontent eerst gratis en bood deze aan via haar email nieuwsbrief aan haar vaste schare van 1000 bloglezers. Ze trok een lange neus naar de uitgever die er niet over peinsde deze onbekende auteur uit te geven. Wat dacht ze wel, ze was Ben Tiggelaar niet. Uiteindelijk eindigde haar e-book precies 1 positie in de ranking boven Ben Tiggelaar. Toch is De Lange voor haar ebook in zee gegaan met een uitgever Eburon met hun Elements-serie van korte ebooks. Zij toucheert 30% van de verkoopprijs omdat de productiekosten van een dunne ebook minimaal zijn. Niet slecht als je bedenkt dat volgens De Lange een affiliate die een linkje plaats naar een boek op bol.com, netto evenveel verdient als de auteur van het boek van Bol.com ontvangt. Het verschil tussen winkelwaarde en de netto opbrengst verdwijnt in de zakken van alle tussenschakels: uitgever, centraal boekhuis, boekhandel etc.

Ellen de Lange-Ros: “Er is zoveel mogelijk met ebooks. En er is nog weinig over bekend. Voor auteurs en uitgeverijen is er een wereld te winnen.”

Meer lezen over Ellen de Lange-Ros? Lees ook haar ebook ervaringen op Frankwatching.

About this author: